رابطه سایز ترانس با فرکانس

سلام استاد
در قسمت منابع تغذیه خطی فرمودید که ترانس از لحاظ سایزی بزرگه و L بزرگی هم داره که در فرکانس 50 فیور نپره.سوالم اینه که سایز ترانس با فرکانس چه رابطه ای داره؟ و اینکه هر چر چی فرکانس بره بالا سایز کوچیک میشه؟ و آیا هسته هم فرق میکنه؟

سلام دوست عزیز، ببینید، وقتی که شما یک ولتاژ رو دو سر سیم پیچ یک ترانس قرار میدید، در واقع انگار که مثبت و منفی رو با سیم وصل کردید به هم!!! حالا چرا اتفاق بدی نمیفته؟ چونکه ولتاژ شما ac هست و مثبت و منفیش داره عوض میشه.
اون مثالی که در مورد شباهت سلف با یک آسیاب آبی زدم رو تو ذهنتون بیارید. وقتی که دو سر سلف ولتاژ‌ میدید، ابتدا با عبور جریان مخالفت میکنه ولی در نهایت وقتی که کامل شارژ بشه، وجود و یا عدم وجودش فرقی نداره و مثل یک تکه سیم میشه. هرچقدر که مقدار سلف شما بیشتر باشه، این مقاومت بیشتر میشه و زمان بیشتری طول میکشه که سلف کامل روشن بشه و اجازه عبور کامل جریان رو بده.
حالا اگر مثبت و منفی دو سر سلف رو مرتب تغییر بدیم، سلف در هر جهت ابتدا با عبور جریان مخالفت میکنه و بعد میذاره جریان عبور کنه. حالا در منابع تغذیه ترانسی که برق شهر رو مستقیم به ترانس وصل میکنید، باید L سیم پیچ اولیه انقدر بالا باشه که در فاصله ای که ولتاژ مثبت هست، جریان انقدر عبور نکنه که فیوز بپره و سریع مثبت و منفی جاشون عوض بشه. حالا هرچقدر که این جابجایی کندتر باشه، سلف ما (که میشه سیم پیچ اولیه ترانس)، باید زمان بیشتری رو در برابر جریان مقاومت نشون بده و در نتیجه باید L بزرگتری داشته باشه و در نتیجه سایز بزرگتری داره.
ولی در سیستم های سوییچینگ، سرعت سوییچ در حد کیلوهرتز هست و بنابراین سلف شما(سیم پیچ اولیه ترانس) زمان خیلی خیلی کوچکی در برابر یک جریان مثبت یا منفی باید مقاومت کنه و به سرعت جهت ولتاژ تغییر میکنه و بنابراین با L خیلی کوچکتری میتونه کار کنه. برای همین سایز کوچکی میتونه داشته باشه.
(همون مثال آسیاب آبی رو در ذهنتون مرور کنید با این تفاوت که اینبار جهت جریان آب رودخونه داره با سرعت عوض میشه. هرچقدر سریعتر جهت عوض بشه، آسیاب کوچکتری زورش میرسه که جلوی جریان رو بگیره)