بررسی علت وابسته بودن دگرساز CZ به الزام بیشینه مواد

سلام استاد
وقتتون بخیر
در ارتباط با مثال پایین، هم با وجود 3 مبنای P,R و N (که با قلم آبی رنگ نوشته شده) و همچنین در مثال خود کتاب(قسمت پایین نوشته خودتون)، اگر الزام بیشینه مواد نداشته باشیم، SZ معنایی ندارد…
دلیل این موضوع رو متوجه نشدم چراکه در مثالی که 3 مبنا داریم نواحی تولرانس ما ثابت و در مثال خود کتاب نواحی ما سیار می باشد؟!
Inu 10-5-17-005

سلام،

با اینکه سؤال را بارها خواندم تردید دارم که منظورتان را درست متوجه شده باشم. درعین‌حال، توضیحی می‌دهم که شاید پاسختان در آن باشد.

در ویدئو گفته‌ام “SZ براساس استاندارد معنا ندارد”. این تعبیرم چندان دقیق نیست و شاید حرفم را مبهم کرده. منظورم این است که “در این مورد، SZ معنای متفاوتی ندارد”.

توضیحی که در ویدئو، به دلیل پیچیدگی، از گفتنش منصرف شدم، این است که وقتی CZ می‌گذاریم، در عمل، بازرس چهار پینِ سنجۀ کارکردی را باید یکجا (هم‌زمان) وارد سوراخها کند. در مقابل، وقتی SZ می‌گذاریم، در عمل، یعنی “یک” پین سنجۀ کارکردی را باید چهاربار (غیرهم‌زمان) وارد سوراخها کند.

حال اگر شاکله‌های مبنا از نوع اندازه‌دار باشند (یا یکی از مبناها این‌گونه باشد)، و در نشانگر تولرانس در قسمت مبنا هم الزام بیشاد داشته باشیم، این دو علامت ممکن است دو نتیجۀ مختلف بدهند؛ یعنی مثلاً با CZ قطعه مرجوع شود و با SZ تصدیق شد. این پدیده ناشی از لقی‌ای است که بین شاکله(ها)ی اندازه‌دار مبنا و عضو مقابلشان در سنجۀ کارکردی وجود دارد.

اما، در این مثال، شاکله‌های مبنا سطوح تخت‌اند و سطح تخت با عضو مقابل خود در سنجۀ کارکردی لق نمی‌شود و ثابت می‌ماند. در این حالت، گرچه استاندارد ایزو ۲۶۹۲ ما را موظف کرده که علامت بیشاد را با CZ یا SZ همراه کنیم، SZ عملاً نتیجۀ متفاوتی از CZ نخواهد داشت.

با عرض پوزش، در پاسخ، یک جا CZ را به اشتباه SZ نوشته بودم که اصلاح کردم.