ولتاژگیری در مدارات سویچینگ

سلام جناب مهندس
درجایی دیدم جهت ولتاژگیری در ورودی ترانس چاپر در منبع سویچینگ مولتی متر روی مدDC و در خروجی ترانس قبل از دیودFAST روی مد AC میگذاشت به نظرم کاملا اشتباه هست چون در خروجی قبل از دیود FASTهمان فرکانس رو داریم و تفییری در فرکانس ایجاد نشده که مد رو عوض کنیم درسته ؟

سلام دوست عزیز، کاملا درسته. کلا ترانس فقط تغییرات رو از خودش عبور میده و بنابراین ورودی و خروجی اون نمیتونه ولتاژ ثابت داشته باشه ولی مولتی متر روی حالت dc دنبال ولتاژ ثابت هست. فرکانس ورودی و خروجی ترانس هم برابر هست.
نکته دوم اینکه، آی سی سوییچینگ بسته به فیدبکی که دریافت میکنه، فرکانس قطع و وصل رو تغییر میده و این تغییرات فقط با اسیلوسکوپ قابل مشاهده هست و مولتی متر به هیچ عنوان نمیتونه عدد درستی به شما بده. مولتی متر روی حالت ac بسته به اینکه true rms باشه یا نه، سعی میکنه که مقدار rms سیگنال رو به شما بده و در ورودی و خروجی ترانس سوییچینگ، عددی که به شما نشون میده قطعا اشتباه است و نمیشه از اون عدد نتیجه خاصی گرفت چون واقعا به کیفیت مولتی متر شما بستگی پیدا میکنه.

نکته آخر هم اینکه هر سیگنالی که مقدارش تغییر میکنه ac نیست. منظور از ac تغییر جهت جریان هست ولی در مدارهای سوییچینگ flyback، همون ابتدای ورودی مدار برق شهر رو از پل دیود عبور میدن که دیگه منفی نشه و جهت جریان تغییر نکنه. خود این نکته هم مولتی متر رو به اشتباه میندازه چون درواقع مدار flyback یک مبدل dc به dc هست.

2 پسندیده

ممنون جناب مهندس . پس قطعا از ولتاژ گیری در ورودی و خروجی چاپر ( چه درac و چه درdc ) نتیجه خاصی استخراج نمیشه درسته ؟
با فرض بر اینکه مولتی متر true rms باشه

جناب مهندس ولتاژ ورودی و خروجی ترانس چاپر پس dc هست ؟

سوال بعدی اینکه یک سر سیم پیچ ترانس چاپر (سمت اولیه ) از خازن 400 ولت که ثابت هست میاد و سر دوم سیم پیچ از پایه درین هست که نوسان داره . ایا ان سری که ولتاژ تابت داره با زمین گرم سمت اولیه نمیشه ولتاژ dc ثابت ؟

سلام .
با اجازه استاد عزیزم معین
ورودی . خروجی ترانس AC است . با فرکانس بالا . ( ترانس با ولتاژ Dc کار نمیکنند .)
در مورد سوال ورودی . خروجی ترانس با مولتی متر میشه اندازه گیری کرد ؟ خیر نمیشه چون مولتی متر ها برای فرکانس 50 هرتز طراحی شده اند .
اما میشه با کلکی ورودی خروجی ترانس با مولتی متر اندازه گیری کرد .
یک دیود یکسوساز . دیود سریع یا فرکانس بالا باشه با یک خازن 1 میکروفاراد 400 ولت ولتاژ ورودی خروجی ترانس را دی سی کن با مولتی اندازه گیری کن .
موفق باشید .

به نظرم تنها نتیجه قابل استنادی که میشه گرفت این هست که ولتاژ وجود داره و مدار داره تا حدی کار میکنه. مثلا اگر هیچ ولتاژی وجود نداشته باشه، قطعا یک قسمت از مدار سمت گرم قطع هست.

بله. ولی نه به این معنی که مقدارش ثابت هست. DC هست به این معنی که جهت جریان تغییر نمیکنه. یعنی ولتاژ منفی نمیشه. ولی با فرکانس بالایی نوسان میکنه و مقدارش عوض میشه.
تغذیه های سوییچینگ از مدار فلای بک استفاده میکنن که یک مبدل dc به dc هست. برای همین هم ورودی مدار که از برق شهر میاد رو با پل دیود DC میکنن.

سر سیم پیچ اولیه که از خازن میاد با سر مثبت خازن با یک اتصال مسی به هم وصل هستن که به صورت تئوری ما مقاومت اون رو صرف نظر میکنیم و عملا با هم اختلاف پتانسیل (اختلاف ولتاژ) ندارن. پس اگر شما پروب مثبت مولتی متر رو به سر مثبت خازن وصل کنید و پروب منفی رو به سر منفی، با اینکه پروب مثبت رو به سر سیم پیچ اولیه وصل کنید (همونکه به خازن وصل هست) و پروب منفی رو به منفی خازن وصل کنید هیچ تفاوتی نداره.
پس نتیجه میشه اینکه اون سری از سیم پیچ اولیه که به خازن وصل هست نسبت به زمین گرم مدار، ولتاژ نبستا ثابت داره. اگر با اسیلوسکوپ ببینیدش کمی اعوجاج داره ولی میشه ازش صرف نظر کرد.

1 پسندیده

سلام .ممنون از جواب بسیار منطقی و علمی تون .عالی بود لوپ مطلب رو گرفتم . طبق برداشت بنده از جواب شما ان پایه ایی از چاپر که از خازن میاد با منفی گرم مدار اگر مولتی متر در مد dc باشه باید نتیجه قابل استنادی از دریافت ولتاژ dc در ان سر چاپر بگیریم درسته برداشت بنده ؟

کاملا درسته

ممنون مهندس جان .انشالله هرجایی هستید سالم و تندرست باشید