درخواست معرفی چند ماژول و آی سی

سلام دوست عزیز، به نظرم سوال و دغدغه قشنگی رو مطرح کردید.
یک اثری وجود داره بهش میگن اثر دانینگ-کروگر که یک نمودار جالب داره که به صورت زیر هست:
2021-07-04/1625434110-448618-image.png

به طور خلاصه حرفش اینه که شما وقتی که یک چیزی رو تازه شروع می کنید به یادگیری، خیلی اعتماد به نفس بالایی پیدا می کنید و همیشه در شروع یادگیری یک چیز جدید، این اتفاق میفته اما واقعیت این هست که شما هنوز توانایی کافی در اون کار ندارید. بعد که شروع می کنید به یادگیری و تمرین بیشتر و تواناییتون بیشتر میشه، آروم آروم دچار یاس و ناامیدی میشید و احساس میکنید که هزاران چیز هست که نمیدونید و بقیه بیشتر از شما میدونن و … و در نهایت وقتی که از این مرحله عبور کنید و به یادگیری و تمرین ادامه بدید، حالت واقع بینانه پیدا میکنید و هرچه تواناییتون بیشتر بشه، اعتماد به نفستون هم بیشتر میشه.
شما با توجه به سوال و دغدغه ای که مطرح کردید، در نقطه سوم نمودار قرار دارید و این یعنی خیلی خیلی خوب پیش رفتید تا الان. اینکه شما به این نتیجه برسید که خیلی چیزها هست برای یادگیری و شما خیلی چیز ها رو نمیدونید، یعنی کاملا در مسیر درست یادگیری هستید و الان وقتش هست که با تمرین و یادگیری بیشتر، خودتون رو ارتقا بدید و مجدد اعتماد به نفستون رو پیدا کنید.

در دنیا میلیون ها قطعه و ماژول الکترونیک وجود داره و قطعا نمیشه همه اونها رو بلد بود و این باعث شده شما اعتماد به نفستون پایین بیاد. این حس شما طبیعی هست و هر مهندسی به این نقطه رسیده و یا میرسه. ولی من با اطمینان به شما میگم که این نقطه اوج گرفتن شما هست.
بذارید اول مثال هایی که زدید رو بررسی کنم. قطعه TEC1-12706 بهش میگن ترموالکتریک، وقتی بهش ولتاژ میدید، اختلاف دما توش ایجاد میشه. (شاید جالب باشه که بدونید که این واکنش، برگشت پذیر هست. مثل یک موتور که اگر ولتاژ‌ بدید، میچرخه و برعکس اگر با دست بچرخونیدش، ولتاژ‌ ایجاد میشه، در این مواد هم وقتی که شما بهش اختلاف دما بدید، ولتاژ ایجاد میشه و میتونید از اختلاف دما برق تولید کنید.) حالا من اینا رو از کجا میدونم؟ یکی از سرگرمی های من این هست که در فروشگاه های ایرانی و خارجی قطعات الکترونیک میچرخم و چک میکنم ببینم چیا اومده و چیا هست و قیمتا چنده و مردم چی گفتن و … (دقیقا کاری که شما کردید) سال ها پیش در یک فروشگاه به این قطعه برخوردم و کنجکاو شدم و رفتم راجع بهش خوندم. مدار راه اندازی بسیار ساده ای داره و نکته مهم هم اینکه شما نمیتونید باهاش یخچال بسازید به این خاطر که راندمان اون خیلی خیلی بد هست. یعنی مصرف بسیار بسیار زیادی داره و به سرمایی که ایجاد میکنه نمی ارزه.
باید از heat sink و حتی fan استفاده کنید برای خنک کردم قسمت گرمش تا قسمت سردش بتونه خنک کنه و واقعا عملکرد خوبی نداره. اینها رو از کجا میدونم؟ از تجربه ای که خودم داشتم و همینطور ویدیوهای youtube.

آی سی معروف 741 چیه؟ یک اپ امپ هست که شما در بسته کامل باهاش آشنا میشید و فرقی با اپ امپی که ما باهاش کار کردیم نداره. این هم از گشت و گذار در اینترنت به دست میاد و صرفا وقتی که دنبال یک قطعه هستید، داخل فروشگاه ها سرچ می کنید و اگر دنبال خرید اپ امپ گشته باشید، این مورد به چشمتون خواهد خورد.
در مورد رگولاتور ها هم، شما باید طبق نیاز دنبالش بگردید. مثلا یک پروژه دارید که باید ۲۴ ولت رو بکنید ۵ ولت. خب با رگولاتور معمولی نمیشه اینکار رو کرد و خیلی داغ میشه. پس از رگولاتور سوییچینگ باید استفاده کنید. بعد سرچ میکنید و هم ماژولش رو پیدا میکنید و هم مدارش و توضیح و همه چیز و شما میتونید از این اطلاعات استفاده کنید چون بسته الکترونیک رو دیدید.

کلا متاسفانه خیلی از مهندس ها هم طوری صحبت میکنن که شما حس میکنید چیزی نمیدونید در برابر اونا با اینکه اینطوری نیست واقعا. شما اگر بسته الکترونیک رو به طور کامل مسلط باشید، چیزی از مهندس های برق دیگه کم ندارید. من سالهاست دارم کار الکترونیک میکنم و این مورد رو با اطمینان بهتون میگم که هر آنچه لازم دارید رو یا بهتون یاد دادم یا روش کسبش رو بهتون یاد دادم. (تنها چیزی که میتونه به درک بیشترتون کمک کنه و در این بسته نیست، این هست که الکترونیک رو به صورت آکادمیک هم یاد بگیرید و فرمول ها و روابط و ابزار های تحلیل ریاضی مدارها رو هم یادبگیرید که باید به کتب دانشگاهی مهندسی برق رجوع کنید.)

یکی از بهترین کارها برای پیشرفت، گشتن در فروشگاه های اینترنتی هست. ببینید چه ماژول هایی هست و در موردشون تحقیق کنید. سعی کنید پروژه واقعی انجام بدید که برای پروژه دنبال قطعات مناسب بگردید. خیلی سال پیش که من فهمیدم خیابان جمهوری تهران بورس قطعات و لوازم الکترونیک هست، به خاطر علاقه شدیدم، واقعا ساعت ها در پاساژ‌ ها قدم میزدم و ویترین ها رو نگاه میکردم. بعدها که در پروژه ها نیازهایی داشتم، یادم میومد که در فلان مغازه فلان چیز رو دیدم. اونموقع اینترنت به فراگیری الان نبود. الان حتی لازم نیست پاساژ ها رو بگردید. همه فروشگاه ها اینترنتی شدن. ویترین اون ها رو بگردید.

در آخر هم این فروم و پشتیبانی بسته نماتک برای همین موارد هست. شما اگر نیازی به یک قطعه پیدا کردید که نمیدونستید چیه یا یک ماژول جایی دیدید که طرز کارش رو نمیدونستید، اینجا بپرسید. ما در طول مسیر یادگیری شما رو تنها نذاشتیم و کنارتون هستیم.

اگر هنوز جوال سوالتون رو نگرفتید، همینجا بحث رو با هم ادامه میدیم.
موفق باشید.

2 پسندیده

سلام و وقت بخیر خدمت مهندس معین عزیز و دانا.
مهندس من وقتی توی سایت دی جی کالا ماژول ها و آی سی ها رو واسه سرگرمی نیگا میکنم میبینم که کاربرها چیزایی بلدن که من با نگاه کردن فیلمای شما اون مطالبو بلد نیستم باید چیکار کنم؟
میبینم کاربرها کلی ماژول میشناسن که کاراشونو باهاش راه میندازن اما من بلد نیستم. مثلا یک کاربر مینویسه من فلان ماژول آمپلی فایر رو خریدم بعد برای منبع تغذیه فلان ماژول رو خریدم و فلان کار دیگر رو با فلان ماژول انجام دادم و وسیله مورد نظرمو ساختم. اونا از کجا میفهمن چنان ماژول هایی وجود داره که برن بخرن؟ من با توجه به آموزشایی که شما دادین بلدم اون ماژولا رو راه اندازی کنم و همون وسیله رو هم بسازم اما اگه بخوام خودم یک وسیله بسازم نمیدونم چه ماژولهایی با چه شماره سریالهایی در بازار وجود داره که اونا رو بخرم و با روشایی که شما یاد دادین اونا رو آماده کنم و وسیلمو بسازم.
مثلا من دلم میخواست یک یخچال کوچولو واسه دخترم درست کنم اما نمیدونستم باید چیکار کنم. بطور اتفاقی دیدم یک نفر از کاربران دیجی کالا گفته بود که یک المان ترموالکتریک به شماره TEC1-12706
از دیجی کالا خریده و باهاش یخچال ساخته. اون آقا از کجا فهمیده TEC1-12706 وجود داره تا بره اونو بخره و باهاش یخچال بسازه؟ تازه طرز ساختنشو از کجا یاد گرفته؟
یک نفر دیگه گفته بود من فلان وسیله رو با آی سی معروف 741 ساختم. ازکجا فهمیده 741 معروفه و کارش چیه؟ من در یک روستا که هیچ مهندسی نیست این آی سی های معروف و ماژولهای معروف رو از کی بپرسم که یادم بده؟ به نظر شما لازم نبود که شما یک ضمیمه که آی سی ها و ماژول های مختلف رو معرفی میکنه ارائه میکردین؟
تازه فهمیدم ماژولهایی مثل رگولاتور که شما معرفی کردین ده ها مدل مختلف داره که کاربرای دیجی کالا میدونستن کدومش خوبه و کدومش بنجله. اونا از کجا این اطلاعاتو دارن؟ من که نمیتونم چندین سال صبر کنم تا به مرور و از دهان این و اون ماژولها و آی سی ها رو بشناسم. سرگردونم مهندس جان چیکار کنم؟

با سلام، ممنون از پاسخ کامل و شیواتون.