تنظیم سرعت موتور به کمک pwm در l293d

سلام دوست عزیز، من دوره ای نمیشناسم برای اون موارد.
در مورد اینکه با تجربه و آزمون و خطا بتونید یک ربات پرنده بسازید هم بسته به هدف شما داره. الان برد هایی هستن که بهشون میگن fligh control که شما روی یک شاسی قرارش میدید، بهش ۴ تا موتور وصل میکنید و باتری. خودش بقیه کارها رو میکنه. شما فقط باید تنظیمش کنید که درست بتونه پرواز کنه. در این حالت، شما بیشتر باید روی ساخت شاسی و قسمت های مکانیکی و انتخاب درست موتور ها و باتری و … تمرکز کنید. ولی اصل کار که مهم ترین کار هست، داره توسط یک برد آماده انجام میشه. شما اگر از برد ها و کدهای آماده استفاده کنید، میتونید روی قسمت های دیگری تمرکز کنید و اونها رو بهبود بدید. اگر بخواید خودتون اون برد رو بسازید ولی، مواردی که گفتم لازم هست. شما با شبیه سازی ها و مدل سازی های نسبتا پیچیده ریاضی و علم کنترل سر و کار خواهید داشت. “کنترل” یکی از گرایش های مهندسی برق هست که به سیستم های کنترلی میپردازه و بدون دونستن اون علم و انجام محاسبات، شما اگر ۱۰۰ سال هر روز هم تجربه و خطا کنید، نمیتونید ربات پرنده رو روی هوا ثابت و استیبل نگه دارید.

>

@mohammadebzo#6068 ولی مثلا ولتاژ ولتاژ دوسر موتور زیاد بشه سرعتش زیاد میشه و اگر جریانش زیاد بشه چه اتفاقی نیفته

در موتورها، وقتی ولتاژ زیاد بشه، جریان هم زیاد میشه.

>

@mohammadebzo#6068 مثلاً به جای سیم نازک از سیم بزرگتر استفاده کنیم و جریان بیشتری شمارش بشه

متوجه منظورتون نمیشم. بزرگتر کردن سایز سیم، جریان رو بیشتر نمیکنه. هر موتور یک سری مقادیر نامی داره. مشخص هست که با هر ولتاژ، چقدر جریان میکشه و سرعتش چقدر میشه. شما نمیتونید از اون مقادیر فراتر برید. معمولا هم فقط ولتاژ دست شما هست. جریان و سرعت موتور از ولتاژ ورودی شما ناشی میشن و کار دیگه ای از دست شما بر نمیاد.

>

@mohammadebzo#6069 مثلاً همین آداپتور جریان ثابت یا ولتاژ قچثابت داستانشون چجوریه دقیقا

ببینید، مسئله رو اصلا پیچیده در نظر نگیرید. همیشه قانون اهم صادق هست. مقاومت رو که مدار به شما تحمیل میکنه (مثلا یک موتور، مقاومت خاص خودش رو داره یا مثلا یک لامپ). شما ولتاژ رو میتونید کنترل کنید. جریان هم بسته به ولتاژ و مقاومت، در مدار جاری میشه و دست شما نیست.
پس منبع جریان چیه؟! منبع جریان یک مدار کنترلی هست، که هر لحظه داره جریان مدار رو اندازه میگیره و به نسبت عدد مطلوبی که باید باشه، ولتاژ رو کم و زیاد میکنه. یعنی حتی منبع جریان هم داره ولتاژ رو کم و زیاد میکنه و باهاش جریان رو ثابت نگه میداره.
وقتی که برای مثال، یک منبع جریان ۱ آمپر رو روشن میکنید و به مدار وصل میکنید، منبع چک میکنه ببینه جریان چقدره، میبینه به ۱ آمپر نرسیده، پس ولتاژ رو میبره بالا، باز چک میکنه و در نهایت به محض اینکه به ۱ آمپر برسه، دیگه ولتاژ رو زیاد نمیکنه و همیشه حواسش هست که جریان روی همون ۱ آمپر بمونه.

سلام دوست عزیز، شما با فرمان دادن به پایه enable در واقع دارید خروجی آی سی رو روشن و خاموش میکنید. آی سی های درایور داخلشون تعدادی ترانزیستور دارن که در واقع شما دارید اون ترانزیستور ها رو روشن و خاموش میکنید که اجازه بدن جریان اصلی به موتور وصل یا قطع بشه و خود این آی سی ها مصرفی برای خودشون ندارن معمولا و شبیه یک سری ترانزیستور هستن و بنابراین اینکه میگید آی سی با اون ۵ ولت روشن میشه دقیق نیست و در واقع ترانزیستور داخل آی سی با اون ۵ ولت روشن میشه.
pwm هم در واقع داره ترانزیستور رو به سرعت روشن و خاموش میکنه و ترانزیستور وقتی روشن بشه، انگار که کلید وصل شده و ولتاژ و جریانی که موتور نیاز داره ازش عبور میکنه.

من خاطرم نیست که در آزمایش ها دقیقا چه کاری کردیم ولی دیتاشیت درایور رو که نگاه کنید، میبینید پایه هایی وجود داره که جهت عبور جریان (که میشه جهت حرکت موتور) رو میشه باهاش تنظیم کرد. اون پایه ها رو به میکرو وصل کنید و پایه ها رو به عنوان خروجی تعریف کنید و هرموقع لازم بود، اونها رو روشن و خاموش کنید.

>

@mohammadebzo#6032 یعنی مثلاً pwm یا دیوتی سایکل ۵۰ درصد باعث میشود ولتاژی که موتور دریافت میکند هم ۵۰ درصد ولتاژ منبع تغذیه جدا باشد؟

تقریبا میشه گفت که اینطور هست. نکته اینجاست که موتور به خاطر اینکه خاصیت سلفی داره، وقتی که جریانش رو قطع میکنید، بلافاصله خاموش نمیشه و وقتی هم که جریان رو وصل میکنید بلافاصله روشن نمیشه. یعنی سلف جلوی تغییرات ناگهانی جریان رو داره میگیره. بنابراین شما با قطع و وصل کردن ولتاژ با سرعت بالا، دارید ولتاژ موثری که به موتور میرسه رو کاهش میدید، بدون اینکه موتور ضربه بزنه یا حرکت ناگهانی ای بکنه. سلف داخل موتور جلوی این تغییر رو میگیره. (البته باید سرعت قطع و وصل مناسب باشه) یعنی موتور در زمان های کمتری جریان داخلش جاری میشه و بقیه زمان ها خودش با سرعت قبلی داره میچرخه. بنابراین شما میتونید با قطع و وصل کردن موتور، سرعت اون رو کنترل کنید.

@mohammadebzo#6068 استاد قانون اهم رو خوب بلدمااا
ولی بعضی جاها یکم درکش سخته
مثلاً همین آداپتور جریان ثابت یا ولتاژ قچثابت داستانشون چجوریه دقیقا

@mohammadebzo#6233 در ضمن امیر امدادی.نمیدونم دربارش شنیدید یا نه از دوستانم هست و الان پهباد اتشنشانی ساختند که دو متر خودش باهاش پرواز کرده و البته بیشتر تجاربش ازمون و خطا بوده نه علمی و فرمولیته

@Mehrad#6212 مرسی استاد خیلی توضیحاتت کامل بود

غیر از این دوره اگر بخوام دوره پهباد یا کواد کوپتر یا پرنده های پروازی شرکت کنم چه تهران چه خارج از کشور
دوره ای سراغ دارید ؟

@Mehrad#6113 آیا در نهایت یک اداپتور جریان ثابت یک‌ولتاژ ثابتی هم میده؟
(بعد اینکه چک‌کرد و جریان را روی 1A تنظیم کرد)

@Mehrad#6052 بعد ی و
مشکل اساسی همه فکر کنم این باشه
جریان و ولتاژ که مبحث ساده ایه و میفهمیمش
ولی مثلا ولتاژ ولتاژ دوسر موتور زیاد بشه سرعتش زیاد میشه و اگر جریانش زیاد بشه چه اتفاقی نیفته
آیا اصلا میشه همچین چیزی
مثلاً به جای سیم نازک از سیم بزرگتر استفاده کنیم و جریان بیشتری شمارش بشه
آیا این جریان بیشتر باعث میشه دور موتور بیشتر بشه؟

در صورتی که مدار ثابت بمونه، انقدر ولتاژ رو زیاد میکنه تا به جریان مورد نظرش برسه. بعد که رسید، تا وقتی که جریان همون هست، ولتاژ هم ثابت میمونه. نکته مهم اینه که در صورت تغییرات، این ولتاژ هست که تغییر میکنه.
ولی در منابع ولتاژ، در صورت تغییرات مدار، ولتاژ ثابت هست و جریان تغییر میکنه.

@mohammadebzo#6025 در واقع سوالم اینه
چگونگی تنظیم سرعت موتور به کمک pwm در l293d

سلام استاد خسته نباشید
اگه میشه یکم بیشتر دربارش توضیح بدید
یک ولتاژ که بین ۴.۵ تا ۳۶ بوده که اون رو اصلا کاری ندارم( مستقیم می‌رسید به موتور)

پایه ای که مستقیم به ۵ ولت وصل میشه با پایه enable چه فرقی داره ؟
مگه اون پایه ای که به ۵ ولت وصل میشه ic رو روشن نمیکنه؟
و اینکه پایه pwm با تولید ولتاژی بین 0 تا 5 در واقع مپ میشه روی بازه ولتاژ موتور ؟تا سرعتش رو با تغییر ولتاژ کنترل کنه؟

از طرفی وقتی با pwm موتور روشن میشه چجوری از input ها کمک بگیریم ؟
تو قسمت اردوینو بدون اینکه از کلید یا پایه میکرو برای کنترل جهت استفاده کنید و فقط با وصل pwm به میکرو موتور روشن شد

آیا اینجا چون نویز وجود داشت موتور روشن میشد و جهت مهم نبود؟

@mohammadebzo#6030
یعنی مثلاً pwm یا دیوتی سایکل ۵۰ درصد باعث میشود ولتاژی که موتور دریافت میکند هم ۵۰ درصد ولتاژ منبع تغذیه جدا باشد؟