چرا led بدون اتصال به برق فقط با حرارت هویه روشن میشه؟

سلام دوست عزیز، سوال خیلی جالبی هست. پدیده روشن شدن led هنگام لحیم کاری، ارتباطی با گرمای هویه نداره.
هویه های موجود در بازار اکثرا کیفیت خیلی بالایی ندارن و بدنه فلزی اون ها جریان نشتی داره. این جریان از نوع ac هست و بنابراین با ورود به هر پایه led میتونه باعث روشن شدن (خیلی کم نور) اون بشه.
چونکه این ولتاژ و جریان ac از برق شهر ناشی میشه، پس جریان میتونه از سطوح فلزی و زمین و دست شما و … به زمین بره و مدار بسته بشه. حتی اگر کفش شما عایق باشه هم، بدن شما یک خازن با زمین میسازه و جریان کمی رو عبور میده. (اصول کار فازمتر هم بر همین اساس هست)
در هویه های حرفه ای که برای مونتاژ قطعات حساس استفاده میشه، یک سیم اتصال به زمین وجود داره که جلوی این جریان نشتی رو میگیره.

سلام و عرض ادب خدمت آقای مهندس.
ببخشین شما فرمودین بیشتر سنسورها و قطعات با انرژی الکتریکی کار میکنن اما چرا led بدون اتصال به برق فقط باحرارت هویه روشن میشه؟
من وقتی لامپای led خراب میشن بازشون میکنم و هر led که سیاه شده باشه میخراشم و یک خال لحیم میزنم به پایه زیرش. هنگام لحیمکاری بقیه led ها همزمان روشن میشن. وقتی هویه رو برمیدارم خاموش میشن.
آیا حرارت اونا رو روشن میکنه؟

احتمالا کفشتون عایق خوبی نبوده یا دستتون به دیوار برخورد داشته. اینکه میگم برق شما رو نمیگیره به این معنی نیست که حسش نمی کنید، به این معنی هست که دچار سوختگی، لرزش و پرت شدن نمیشید. وقتی به صورت عایق به سیم فاز دست بزنید، کمی گزگز و لرزش رو در دستتون احساس می کنید. البته مجددا به شما و هر عزیز دیگری که این مطلب رو میخونه اکیدا توصیه می کنم که به هیچ عنوان این مورد رو امتحان نکنید.

1 پسندیده

اگر پاتون عایق باشه، برق شما رو نمیگیره. (لطفا به هیچ عنوان امتحانش نکنید، ولی بدونید که در صورتی که پاتون عایق باشه و دستتون به دیوار و اینا وصل نباشه، اگر به سیم فاز دست بزنید، هیچ اتفاقی نمیفته.)
با توضیح سوال اولتون، سوال دومتون رو هم تقریبا پاسخ دادم. درسته که بدن شما خازن میشه، ولی جریان خیلی خیلی کمی رو رد میکنه و اتفاقی برای شما نمیفته، حتی اگر پا برهنه باشید. چونکه دست شما مستقیم با فاز برخورد نکرده.

چقدر جالب! و وقتی کفش پامون هست و دستمون به سیم فاز میخوره علت برق گرفتگی اینه که ما تبدیل به یک جوشن خازن میشیم یا بخاطر این هست که کفش به اندازه کافی برای برق شهر عایق نیست؟
سوال دوم: اگه با پای لخت روی موزائیک بایستیم و با انبر دست سیم فاز رو بگیریم چرا بدنه داخلی انبردست که فلزی هست با بدن ما که به زمین وصله تشکیل خازن نمیده و ما رو برق نمیگیره. علت چی هست؟

ولی مهندس من بارها کفش پام بوده یعنی عایق بودم و هیچ جای دیگه بدنم به جایی وصل نبوده اما بازم دستم که به فاز خورده منو برق گرفته. سوال من این بود که این برق گرفتگی علتش آیا این هست که کفش به اندازه کافی عایق نیست یا بخاطر اینکه ما تبدیل به جوشن خازن میشیم؟
عذر میخوام این سوالا رو میپرسم که ربطی به الکترونیک نداره اما چون برق خوندید میپرسم زیرا اطراف من هیچکس نیست که چنین سوالاتی رو بتونه جواب بده. بیشتر مهندسای برق فقط بلدن یک ساعت در مورد امیتر مشترک و اهمیت اختراع نیمه هادی ها سخنرانی کنن اما یک کلمه واقعی و عملی مثل شما بلد نیستن. ممنون.